Google Play Beta Program ve vývoji mobilních aplikací

Google Play Beta Program ve vývoji mobilních aplikací
AUTOR
Pavel Stambrecht

Většina projektů vývoje mobilních aplikací se dříve či později dostane do fáze, kdy je vývoj dané verze hotový a aplikace je připravená pro publikaci do obchodů s aplikacemi. V případě Androidu se převážně jedná o službu Google Play. Samotné vydávání se dá pojmout jednoduše (stylem nahraju a publikuju), ale i více sofistikovaně. Možná jste už slyšeli o nepsaném pravidlu “Před víkendem se nevydává”, ale je to dostačující?

Specifika publikace Android aplikací

Při vývoji a publikaci Android aplikací je potřeba počítat s:

  1. Podporou velkého množství zařízení s různým hardwarem (různý procesor, RAM, velikost displeje apod.)
  2. Zpětnou podporou verzí systému Android - někdy i 8 verzí zpět
  3. Častým využitím third-party knihoven pro urychlení vývoje
  4. Nemožností vzdáleněho odstranění publikovaných verzí

Když toto vše zohledníme, dojdeme k závěru, že je těžké od uživatelů odstranit již jednou vydanou nechtěnou verzi aplikace a že nelze dopředu na 100% určit, zda bude aplikace fungovat bez jakýchkoliv problémů - jak z pohledu stability, tak z pohledu chování jejích funkcí. A to ani za předpokladu, kdy máme aplikaci plně pokrytou různými druhy testů a kontrol (Unit testy, Instrumented testy, Screenshot testy, Detekt, Android Lint… ) a kdy aplikace prochází několika úrovněmi testování ze strany testerů. Tyto metodiky riziko pouze snižují, nikoliv odstraňují. Je téměř nemožné a časově a finančně velmi nákladné pokrýt veškerá zařízení a chování uživatelů.

Služba Google Play si toto, zdá se, uvědomuje a poskytuje hned několik nástrojů, díky kterým můžeme vydávat chytřeji a s hladším průběhem.

  • Postupné vydávání aplikace
  • Analytické informace o bázi uživatelů
  • Informace o stabilitě aplikace
  • Recenze a zpětná vazba od uživatelů
  • Více kanálů pro vydávání - Interní testování, Uzavřené testování, Otevřené testování, Produkce

V tomto článku se zaměříme na to, jak lze využít otevřené testování pro vydávání early access & beta verzí aplikací (volně přeloženo jako aplikace s předběžným přístupem) tak, abychom včas odhalili případné problémy dané verze aplikace a mohli na ně včas zareagovat.

Early access & beta aplikace

Ještě dříve, než dojde k oficiálnímu vydání aplikace mezi uživatele, je možné ji vydat pomocí beta programu a získat tak cenné informace o její stabilitě a funkčnosti. Uživatelé se do beta programu přihlašují dobrovolně a měli by počítat s tím, že se nemusí jednat o finální produkční verzi. To znamená, že aplikace může obsahovat chyby či funkce, které se mohou později změnit nebo dokonce odstranit.

Early access aplikace jsou aplikace v beta programu, které doposud nebyly publikovány - neexistuje zatím žádná oficiální produkční verze, ale pouze verze v beta programu. Tyto aplikace jsou v Google Play dostupné v samostatné sekci Aplikace ve vývoji.

Beta aplikace jsou aplikace v beta programu, které již mají publikovanou produkční verzi a představují její další budoucí verzi, která bude instalována v podobě aktualizace. Tyto aplikace jsou v Google Play dostupné na obrazovce s popisem dané aplikace (pokud aplikace podporuje beta program). Velkou výhodou beta aplikací je, že v případě problémového chování aplikace, může uživatel kdykoliv opustit beta program a nainstalovat si produkční verzi aplikace, která je stabilnější.

U obou těchto variant je možné v administraci Google Play nastavit limit uživatelů a podporované země. Zároveň uživatelé v beta programu mohou zanechat zpětnou vazbu na danou verzi aplikace.

Screenshot of Google Play "Join the beta" dialog window.

Zpětná vazba vs. recenze aplikací

Zpětná vazba i recenze jsou interakce ze strany uživatelů na aplikaci. Navzdory tomu, že oboje slouží k okomentování a hodnocení aplikace, jsou mezi nimi velké rozdíly.

Zpětná vazba
  • okomentování a hodnocení aplikace v beta programu
  • je viditelná pouze pro vývojáře v administraci Google Play
  • hodnocení se nezapočítává do celkového hodnocení aplikace v Google Play
  • umožňuje vést dialog s beta uživatelem, čímž pomáhá odladit aplikaci
Recenze
  • okomentování a hodnocení produkční verze aplikace
  • je viditelná pro ostatní uživatele v Google Play
  • hodnocení je započteno do celkového hodnocení aplikace v Google Play
  • má reálný dopad na dostupnost aplikace v Google Play a na to, zda si ji uživatel nainstaluje

V Etnetera Flow máme zkušenosti s tím, že uživatelé, kteří píší zpětnou vazbu, jsou většinou konstruktivnější, slušnější a více otevření k pomoci ladit aplikaci než uživatelé, kteří píší recenzi.

Zapojení beta programu do procesu vydávání

Beta program v Etnetera Flow vnímáme jako prostor, kde si můžeme ověřit, zda je nová verze aplikace stabilní a veškeré funkce fungují tak, jak byly navrženy. Navzdory tomu, že beta aplikace mohou obsahovat chyby, je dobré do beta programu publikovat aplikace, které úspěšně prošly všemi fázemi testování a byly schváleny jak z pohledu kvality a stability, tak z pohledu funkčnosti.

Grafické znázornění zapojení beta channel do procesu vydávání mobilní aplikace: vývoj - testování - schválení - beta kanál - validace - produkce.

Během toho, co je aplikace vydaná v beta kanálu, aktivně monitorujeme její stabilitu, kvalitu, chování a reakce uživatelů. Kromě dat v administraci Google Play využíváme i další nástroje, jako je například Firebase.

Pokud aplikace nefunguje dle očekávání, dává nám smysl celý proces opakovat a publikovat do beta programu i více novějších verzí s opravami, než odladěný build povýšíme na produkční verzi.

Závěr

V Etnetera Flow vnímáme využití beta programu v rámci procesu vydávání aplikací jako jednu z jeho důležitých a nezbytných součástí, které zlepšují vydávání nových verzí mezi uživatele a zvyšují stabilitu aplikací v produkčním kanálu. Během několikaletých zkušeností s vydáváním aplikací se nám jeho zapojení vždy vyplatilo - jak z pohledu uživatelů, tak ze spokojenosti našich klientů.

Přečtěte si také

Vytvořme společně něco skvělého

Potřebujete vymyslet, navrhnout nebo vyvinout aplikaci?
Pomůžeme vám s tím.
Online konzultace