AUTOR
Bára Čmelová

Z absolventa Mobile Academy jejím mentorem. Překvapila mě volnost a důvěra, říká Patrik Mokriš

Získáním certifikátu Etnetera Mobile Academy to pro její absolventy nekončí. Některým se díky nově nabytým zkušenostem otevřou možnosti atraktivních praxí, jiní do pracovního úvazku naskočí rovnýma nohama a stanou se z nich juniorní vývojáři. Ti nejlepší třeba i u nás.

Takový byl případ Patrika Mokriše, který absolvoval Etnetera Mobile Academy 2021. V té letošní už díky svému zápalu a úspěchům na projektech převzal roli mentora vývoje mobilních aplikací pro Android. Jak se mu v Etnetera Flow daří a co ho k mentorování Mobile Academy vedlo? Přečtěte si v rozhovoru.

Ahoj Patriku! Naposledy jsme s tebou mluvili po tvém absolvování Etnetera Mobile Academy v roce 2021 - a tvém nástupu k nám do Flow. Co se od té doby, krom tvého mentorování, změnilo?

Ahoj! Za ten rok se toho změnilo spoustu - jak z hlediska osobního, tak hlavně profesního. Po absolvování akademie jsem se poprvé rozkoukával, jak vlastně vypadá vývoj software v praxi. Pracoval jsem převážně jen na dílčích úkolech a často mi seniorní kolega musel postup nastínit. Od té doby jsem už několik nových features “rozpadal” na jednotlivé úkoly sám a místo proseb o pomoc teď spolu s kolegy diskutujeme o co nejideálnějších řešeních. Mimo to se samotný mobilní vývoj stal mým koníčkem a s moderními technologiemi experimentuju i ve volném čase. Sestěhoval jsem se s přítelkyní, začal aktivněji sportovat… Doufám, že mi to spoluhráči z World of Warcraft odpustí. (Smích)

Tento ročník Etnetera Mobile Academy ses stal jedním z mentorů Android fakulty. Co tě k takovému rozhodnutí vedlo?

K rozhodnutí jsem měl hned dvě motivace. První byla možnost a hecnutí si vyzkoušet přednášení před cizím publikem a v rámci přípravy si prohloubit znalosti daných témat. Druhou byl vnitřní pocit, chtít Flow oplatit příležitost odrazového můstku do praxe podpořením tohoto projektu tak, aby ji mohli dostat i další.

Jaké to bylo, zažít si akademii z druhé - mentorské - strany?

Bylo to super! Bavilo mě s ostatními mentory plánovat workshopy a řešit záležitosti okolo studentů. Navíc troška odpovědnosti člověka postrkává k vyšší produktivitě a v daném období jsem toto zpestření vítal.

S Patrikem řešili studenti zejména problematiku Jetpack Compose.

Učit nové talenty v mobilním vývoji ale určitě není jen tak. Co nervozita, byla?

Nervozita? Když je člověk připravený, tak se přece není čeho bát, ne… No kéž by. (Smích) Tři minuty před zahájením prezentování jsem se ostatním mentorům dopředu omlouval, že dostanu okno a na 90 % se v něčem zamotám. A ještě dvě minuty předtím jsem se pro jistotu ujišťoval s mým team leaderem, jestli mě za fuck-up nevyhodí. (Smích)… Takže taková malinká byla.

Zmiňuješ fuck-up a nedá mi to - byl nějaký?

Je mi líto ostatních devíti Patriků v paralelních vesmírech, ale zrovna se mi poštěstilo se do výkladu nezamotat! Možná jsem párkrát poprosil ostatní mentory, jestli by pomohli upřesnit odpověď na otázky od studentů…To ale neberu tolik jako fuck-up, jako teamwork.

Bylo pro tebe na roli mentora něco překvapujícího?

Překvapila mě volnost a důvěra od zbytku týmu. Možná to mohlo být vytížeností ostatních mentorů a absencí energie mě kontrolovat a řídit, kdo ví, že jo. (Smích) Každopádně i když jsem byl nejméně seniorní člen týmu mentorů, tak to nehrálo žádnou roli.

Důvěru sis u nás taky poctivě vybudoval. Rozhovor se nám chýlí ke konci a já mám pro tebe poslední, ale neméně důležitou otázku: Kdybys mohl dát účastníkům dalších ročníků Etnetera Mobile Academy nějakou radu, jaká by to byla?

Obecně, při jakémkoliv studiu, jakmile jste přes hodinku zaseknutí, ptejte se, ptejte se, ptejte se. Tým mentorů jsou jedni z nejochotnějších lidí, co jsem měl čest poznat, a je lepší pocit vidět studenta zažít heuréka moment (klidně pětkrát během jedné konzultace) než demotivaci z náročnosti.

Inspiroval vás příběh Patrika? Zajímá vás vývoj mobilních aplikací pro Android nebo iOS, ale kurzy na internetu vám přijdou neosobní a nejste si jistí jejich kvalitou? Už teď pro vás připravujeme Mobile Academy v novém kabátě. Nechte nám svůj email nebo nás sledujte na Instagramu a Twitteru. O spuštěných registracích do dalšího ročníku akademie se tak dozvíte jako první.

Přečti si taky