AUTOR
Pavel Stambrecht

Vývoj pro Android Automotive OS? Jsme připraveni.

Android Automotive OS (AAOS) je platforma, která umožňuje vývojářům vytvářet aplikace pro automobily. Platforma umožňuje ovládat funkce automobilu a integrovat se s existujícími systémy a službami Google.

Proč se Android Automotive OS zabývat

Ovládání automobilových funkcí pomocí aplikací je stále populárnější. Platforma AAOS má potenciál změnit způsob, jakým používáme a vnímáme automobily. Očekává se, že adopce AAOS v příštích letech dále strmě poroste. Dle predikce společnosti Gartner by do roku 2028 mělo AAOS využívat 70 % vozidel. Tento růst je poháněn těmito klíčovými faktory:

  • Rostoucí poptávka po automobilech připojeným k internetu.
  • Požadavky automobilek na zkrácení doby vývoje a snížení jeho nákladů.
  • Schopnost AAOS integrovat se s existujícími systémy a službami Google.

Operační systém Android přímo ve voze je výhodný i pro samotné automobilky. Benefitem je určitě rychlejší cesta nových aplikací na trh a zároveň jejich jednoduší integrace. S AAOS mohou automobilky stavět rozvinutější a stabilnější ekosystémy aplikací a funkcionalit kolem samotných vozů, tedy i budovat nové konkurenční výhody a zdroje příjmů.

V Etnetera Flow se zájmem zkoumáme aktualizace AAOS a zároveň vnímáme rozšiřující se nabídku modelů aut s tímto operačním systémem. Po prvních zkušenost i my tomuto trendu věříme a budujeme si know-how, jak v AAOS vyvíjet.

Ovládání auta pomocí aplikace

AAOS je tedy verze operačního systému Android, kterou lze přímo integrovat do infotainmentu vozidel. Tedy je to něco jako mobilní telefon na čtyřech kolech. V porovnání se starší technologií Android Auto, která umožňuje propojit mobilní telefon s infotainmentem vozidla a ve které běží aplikace v telefonu, je to značný posun kupředu.

Android, aplikace, vývoj a automotive jsou slova, která mě nenechávají bez zájmu, a proto jsem se rozhodl naprogramovat vlastní AAOS aplikaci a prozkoumat více Android Automotive prostředí.

V oficiální dokumentaci se dozvíte, že lze aktuálně vyvíjet aplikace pro přehrávání hudby a videí, zobrazení navigace, zobrazování míst na mapě apod. Tento typ aplikací pak můžete publikovat přes obchod Google Play. Je však nutné dodat, že vývoj aplikací pro automotive přináší spoustu omezení a pravidel, která je nutné dodržet, aby aplikace prošla kontrolou při vydávání na Google Play. Za zmínku stojí pravidla:

  • Uživatelé musí mít možnost dokončit úkoly v aplikaci maximálně na pěti obrazovkách.
  • Aplikace musí podporovat jak portrait, tak landscape mode.
  • Aplikace musí podporovat ovládání hlasem přes Google Assistant.

Veškerá pravidla a omezení jsou k dispozici v oficiální dokumentaci v sekci Car App Quality.

Výše popsaný vývoj zní sice dobře, ale nezní dost atraktivně. Já jsem přece ve světě automotive → chci kontrolovat auto. Co třeba zkusit ovládat například klimatizaci!

Po pár dnech bádání jsem přišel na to, že je potřeba:

  • Vytvořit naší aplikaci pro ovládání teploty klimatizace
  • Stáhnout si Android Open Source Project (AOSP)
  • Přidat do něj naší aplikaci
  • Povolit aplikaci v AOSP potřebná oprávnění
  • Sestavit vlastní emulátor s naší aplikací

A povedlo se! Máme základní aplikaci, která ovládá dvouzónovou klimatizaci.

Zní to jako maličkost, ale ve výsledku to znamená, že můžeme podobnou aplikací ovládat všechny hardwarové prvky, které nám tzv. VHAL (The Vehicle Hardware Abstraction Layer) poskytuje. A těch není zrovna málo (dveře, světla, nabíjení, zrcátka, celý infotainment atp.).

Přečti si taky