AUTOR
Miroslav Beleš

Od barviček po architekturu za šest týdnů? Jde to, ale snadné to není…

Letos v říjnu a listopadu proběhl už čtvrtý ročník Etnetera Mobile Academy. I v tomto roce jsme studentům prostřednictvím workshopů přiblížili vývoj iOS a Android mobilních aplikací. Na obou fakultách se letos navíc poprvé objevily novinky, které hýbou světem mobilního vývoje.

Osobní přístup je klíč

Při výběru studentů se zaměřujeme nejen na základní znalosti programování, ale i na vzájemnou chemii, důležitou pro zapadnutí do našeho kolektivu. Trávíme společně spoustu času - celé dva měsíce - a uchazeč nám tak musí osobnostně sednout. Letos prošlo výběrovým řízením a finálním pohovorem do iOS fakulty úspěšně třináct studentů z různých koutů České Republiky.

Akademie proběhla, až na jeden workshop, v online světě. Jak se liší od jiných dostupných online kurzů? Velmi dbáme na osobní přístup - někteří studenti zvládají úkoly bez problémů, někteří naopak potřebují občas konzultaci. K tomu je jim k dispozici náš tým zkušených mentorů, kteří rádi pomohou komukoliv písemně na Slacku nebo prostřednictvím videohovoru. Počet účastníků kurzu je omezen, abychom zaručili kvalitní individuální přístup každému jednotlivci.

Konzultace, důkladná code review a osobní přístup jsou pro nás nezbytností.

Osvědčený koncept v novém

Akademie je rozdělena do šesti workshopů v průběhu dvou měsíců. Každý workshop, konající se jednou týdně, obsahuje látku, kterou následně musí student v průběhu týdne zapracovat do svého projektu. Na začátku akademie má účastník čistý projekt a na jeho konci plnohodnotnou aplikaci, která komunikuje s REST API.

Oproti minulému ročníku jsme iOS workshopy transformovali do světa deklarativního programování. V průběhu roku jsme se v Etnetera Flow zdokonalovali v práci s UI frameworkem SwiftUI a reaktivní knihovnou Combine a bylo tak přirozené, předat tyto zkušenosti studentům. Aplikaci stavěli účastníci na principech Clean Architecture s prvky Screaming Architecture tak, aby projekt byl přehledný jak pro ně, tak pro mentory při code review.

Jen programování nestačí

V akademii si bereme za cíl, přiblížit studentům co nejvíce realitu mobilního vývoje. Kdo se v této oblasti pohybuje, ví, že nejde jen o programování. Vývojář musí umět komunikovat s kolegy, přijímat konstruktivní kritiku nebo naopak rozdávat podněty ke zlepšení v podobě code review. Vše z výše uvedeného si účastníci mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Každý odevzdaný úkol podléhal code review od mentorů a aby kontrola nebyla pouze jednostranná, na jednom z workshopů dostali studenti do rukou k opřipomínkování kód svého kolegy.

Vývoj by nemohl fungovat ani bez řádného projektového řízení. Agilní vedení projektu studentům přiblížili naši experti na agile v rámci onsite workshopu v pražských kancelářích. Účastníci zde měli nejen možnost poznat se osobně, ale také seznámit se se základními myšlenkami a principy vývoje software a vyzkoušet si práci v týmu při aktivitě Agile Paper Airplanes.

Agilní řízení projektu studentům přiblížili Ondřej Franek a Eliška Čepcová. Nuda to rozhodně nebyla!

Vítejte mezi mobilními vývojáři!

Akademie funguje. O tom jsme se přesvědčili už v minulých letech a letos si to potvrdili. V průběhu čtyř ročníků jsme na dráhu mobilního vývojáře připravili 44 (dnes v mnoha případech seniorních) vývojářů. V tom letošním jsme se navíc potkali se třemi absolventy minulé Akademie v rolích mentorů.

Získání certifikátu o absolvování Etnetera Mobile Academy je podmíněno hned několika pravidly a vyžaduje krom plnění úkolů v daném termínu i snahu a zájem o obor, chuť učit se a pracovat individuálně i v týmu. V letošním ročníku tato kritéria na fakultě iOS platformy splnilo a certifikát získalo pět studentů z celkového počtu třinácti účastníků.

Závěrem bych rád poděkoval všem studentům i mentorům za maximální nasazení a trpělivost. Šest společných týdnů jsme si náramně užili. Věřím a těším se, že se s některými z absolventů potkáme při práci na nějakém zajímavém projektu.

Přečti si taky