AUTOR
Pavel Stambrecht

Google Play Beta Program ve vývoji mobilních aplikací

Většina projektů vývoje mobilních aplikací se dříve či později dostane do fáze, kdy je vývoj dané verze hotový a aplikace je připravená pro publikaci do obchodů s aplikacemi. V případě Androidu se převážně jedná o službu Google Play. Samotné vydávání se dá pojmout jednoduše (stylem nahraju a publikuju), ale i více sofistikovaně. Možná jste už slyšeli o nepsaném pravidlu “Před víkendem se nevydává”, ale je to dostačující?

Specifika publikace Android aplikací

Při vývoji a publikaci Android aplikací je potřeba počítat s:

  1. Podporou velkého množství zařízení s různým hardwarem (různý procesor, RAM, velikost displeje apod.)
  2. Zpětnou podporou verzí systému Android - někdy i 8 verzí zpět
  3. Častým využitím third-party knihoven pro urychlení vývoje
  4. Nemožností vzdáleněho odstranění publikovaných verzí

Když toto vše zohledníme, dojdeme k závěru, že je těžké od uživatelů odstranit již jednou vydanou nechtěnou verzi aplikace a že nelze dopředu na 100% určit, zda bude aplikace fungovat bez jakýchkoliv problémů - jak z pohledu stability, tak z pohledu chování jejích funkcí. A to ani za předpokladu, kdy máme aplikaci plně pokrytou různými druhy testů a kontrol (Unit testy, Instrumented testy, Screenshot testy, Detekt, Android Lint… ) a kdy aplikace prochází několika úrovněmi testování ze strany testerů. Tyto metodiky riziko pouze snižují, nikoliv odstraňují. Je téměř nemožné a časově a finančně velmi nákladné pokrýt veškerá zařízení a chování uživatelů.

Služba Google Play si toto, zdá se, uvědomuje a poskytuje hned několik nástrojů, díky kterým můžeme vydávat chytřeji a s hladším průběhem.

  • Postupné vydávání aplikace
  • Analytické informace o bázi uživatelů
  • Informace o stabilitě aplikace
  • Recenze a zpětná vazba od uživatelů
  • Více kanálů pro vydávání - Interní testování, Uzavřené testování, Otevřené testování, Produkce

V tomto článku se zaměříme na to, jak lze využít otevřené testování pro vydávání early access & beta verzí aplikací (volně přeloženo jako aplikace s předběžným přístupem) tak, abychom včas odhalili případné problémy dané verze aplikace a mohli na ně včas zareagovat.

Early access & beta aplikace

Ještě dříve, než dojde k oficiálnímu vydání aplikace mezi uživatele, je možné ji vydat pomocí beta programu a získat tak cenné informace o její stabilitě a funkčnosti. Uživatelé se do beta programu přihlašují dobrovolně a měli by počítat s tím, že se nemusí jednat o finální produkční verzi. To znamená, že aplikace může obsahovat chyby či funkce, které se mohou později změnit nebo dokonce odstranit.

Early access aplikace jsou aplikace v beta programu, které doposud nebyly publikovány - neexistuje zatím žádná oficiální produkční verze, ale pouze verze v beta programu. Tyto aplikace jsou v Google Play dostupné v samostatné sekci Aplikace ve vývoji.

Beta aplikace jsou aplikace v beta programu, které již mají publikovanou produkční verzi a představují její další budoucí verzi, která bude instalována v podobě aktualizace. Tyto aplikace jsou v Google Play dostupné na obrazovce s popisem dané aplikace (pokud aplikace podporuje beta program). Velkou výhodou beta aplikací je, že v případě problémového chování aplikace, může uživatel kdykoliv opustit beta program a nainstalovat si produkční verzi aplikace, která je stabilnější.

U obou těchto variant je možné v administraci Google Play nastavit limit uživatelů a podporované země. Zároveň uživatelé v beta programu mohou zanechat zpětnou vazbu na danou verzi aplikace.

Screenshot of Google Play "Join the beta" dialog window.

Zpětná vazba vs. recenze aplikací

Zpětná vazba i recenze jsou interakce ze strany uživatelů na aplikaci. Navzdory tomu, že oboje slouží k okomentování a hodnocení aplikace, jsou mezi nimi velké rozdíly.

Zpětná vazba
  • okomentování a hodnocení aplikace v beta programu
  • je viditelná pouze pro vývojáře v administraci Google Play
  • hodnocení se nezapočítává do celkového hodnocení aplikace v Google Play
  • umožňuje vést dialog s beta uživatelem, čímž pomáhá odladit aplikaci
Recenze
  • okomentování a hodnocení produkční verze aplikace
  • je viditelná pro ostatní uživatele v Google Play
  • hodnocení je započteno do celkového hodnocení aplikace v Google Play
  • má reálný dopad na dostupnost aplikace v Google Play a na to, zda si ji uživatel nainstaluje

V Etnetera Flow máme zkušenosti s tím, že uživatelé, kteří píší zpětnou vazbu, jsou většinou konstruktivnější, slušnější a více otevření k pomoci ladit aplikaci než uživatelé, kteří píší recenzi.

Zapojení beta programu do procesu vydávání

Beta program v Etnetera Flow vnímáme jako prostor, kde si můžeme ověřit, zda je nová verze aplikace stabilní a veškeré funkce fungují tak, jak byly navrženy. Navzdory tomu, že beta aplikace mohou obsahovat chyby, je dobré do beta programu publikovat aplikace, které úspěšně prošly všemi fázemi testování a byly schváleny jak z pohledu kvality a stability, tak z pohledu funkčnosti.

Grafické znázornění zapojení beta channel do procesu vydávání mobilní aplikace: vývoj - testování - schválení - beta kanál - validace - produkce.

Během toho, co je aplikace vydaná v beta kanálu, aktivně monitorujeme její stabilitu, kvalitu, chování a reakce uživatelů. Kromě dat v administraci Google Play využíváme i další nástroje, jako je například Firebase.

Pokud aplikace nefunguje dle očekávání, dává nám smysl celý proces opakovat a publikovat do beta programu i více novějších verzí s opravami, než odladěný build povýšíme na produkční verzi.

Závěr

V Etnetera Flow vnímáme využití beta programu v rámci procesu vydávání aplikací jako jednu z jeho důležitých a nezbytných součástí, které zlepšují vydávání nových verzí mezi uživatele a zvyšují stabilitu aplikací v produkčním kanálu. Během několikaletých zkušeností s vydáváním aplikací se nám jeho zapojení vždy vyplatilo - jak z pohledu uživatelů, tak ze spokojenosti našich klientů.

Přečti si taky