AUTOR
Bára Čmelová

5+1 zdrojů informací, které z vás udělají lepšího Android vývojáře

Svět mobilního vývoje se točí stokrát rychleji než naše planeta. Nevěříte? Dobře děláte - studii na to nemáme. Zdrojům informací, které jsme pro vás sepsali v tomto článku, ale věřit můžete. Používáme je totiž sami k tomu, abychom stíhali v Androidu držet krok se zbytkem světa a ideálně byli před konkurencí ještě o krok napřed.

Twitter

Oficiální účty @AndroidDev a @Kotlin jsou základ. Najdete v nich poslední novinky, best practices, live dema, příklady, tutoriály… Jaké jsou ale další účty, které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti?

@ianhlake - Android Toolkit Developer and Runner. Ian vás bude každých 14 dní zásobovat novinkami v releasech Jetpack knihoven. Očekávejte zajímavou dávku informací v lehce stravitelné podobě.

@riggaroo - Developer Relations Engineer a skvělý zdroj informací na téma Jetpack Compose. Zajímají vás pokročilé animace a další témata spojená s grafikou? Pak je Rebecca váš člověk. 

@JorgeCastilloPr - Jste nadšenec do Jetpack Compose, ale zajímá vás spíše jeho technická a performance stránka? Jorge, který aktuálně působí jako Android Engineer ve Twitteru, vás vezme do útrob Compose a srozumitelně vysvětlí, jak fungují jeho procesy.

Web

Hledat důvěryhodné informace na webu, je jako hledat jehlu v kupce sena. Na jaké zdroje (krom těch oficiálních) se tedy doporučujeme zaměřit?

Android Developers Blog
Android Developers Blog header

Oproti Medium si u tohoto blogu vrásky s validitou informací dělat nemusíte - jedná se o oficiální zdroj, který zastřešuje samotný Google. Drobný bonus navíc - Android Developers najdete nejen na blogu, ale i jako autora na Medium, LinkedIn, YouTube nebo Twitteru. Ještě o nich tak v tomto článku uslyšíte.

https://android-developers.googleblog.com/

Stack Overflow

Jestli už se ve vývoji pohybujete alespoň nějakou chvíli, není Stack Overflow nejspíš třeba představovat. O tom, jak vypadá vývoj bez této online platformy, najdete na sociálních sítích nespočet memes a sketchů, inspirovaných skutečnými událostmi.

A v čem že je tedy Stack Overflow tak nepostradatelný?

Rozsáhlá knowledge base

Sedíte nad problémem už pár hodin a jeden error střídá druhý? V některém z diskusních vláken na Stack Overflow pravděpodobně najdete řešení. Podařilo se vám ho najít samostatně, ale nejste si jistí jeho správností/efektivitou? Požádejte ostatní o názor v některém z diskusních vláken. Nejen, že tak ušetříte vlastní nervy a klientovi peníze, ale současně se s velkou pravděpodobností naučíte i něco nového.

https://stackoverflow.com/ 

Reddit
Reddit channel header

Oproti Stack Overflow se na Redditu občas dozvíte i to, co nechcete - zvlášť pokud na něm brouzdáte v rámci volného času. Rabbit holes (Reddit holes?) jsou na internetu už profláklé. Pokud se ale jako vývojář držíte pevně daného tématu, nabízí vám Reddit díky rozsáhlé vývojářské komunitě podobné výhody, jako Stack Overflow - od nových informací přes spolupráci při řešení problémů až po dnes tolik důležitý networking.

https://www.reddit.com/ 

Android Developer Community

Online fórum pro Android vývojáře z celého světa, zastřešené společností Google. Krom networkingu, spolupráce na řešení problémů a vytváření dokumentace tu najdete doporučení na zajímavé nástroje a knihovny nebo tutoriály, věnující se jejich efektivnímu použití.

https://developer.android.com/ 

Medium
Medium header

Jedno z nejoblíbenějších médií nejen na téma Android vývoje. Ať už vás zajímají opravdu “hard” technická témata, nebo si chcete rozšířit obzor o zkušenosti jiných vývojářů, tady si najdete to svoje. Pokud se navíc rozhodnete odebírat Medium Daily (nebo Weekly) Digest, budou vám chodit pro vás předvybrané články přímo do mailu. Můžete si tak vybrat, jestli vás více zajímají např. texty o novinkách ve vývoji, tutoriály nebo tipy na užitečné knihovny a open source aplikace.

I zde nicméně platí důvěřuj, ale prověřuj. Autorem publikovaných článků může být kdokoliv a jejich kvalita se tak může radikálně lišit kus od kusu. Při hodnocení důvěryhodnosti článku je tedy potřeba se na chvíli zamyslet a položit si např. i tyto otázky:

  • Kdo je autorem a jaké články už má na svém účtu?
  • Cituje autor důvěryhodné zdroje?
  • Jsou informace aktuální a přesné? (porovnejte info z několika zdrojů)
  • Existují nějaké střety zájmů, které mohou ovlivnit prezentované informace?

Pokud text prošel tímto filtrem, je to v suchu. Pokud ne, oplatí se poohlédnout se po infu někde jinde.

https://medium.com/

Mailing

Čas je v životě to nejcennější, co máme - a u vývojářů to platí dvojnásob. Pokud si tedy chcete ušetřit ten strávený hledáním nejnovějších informací ze světa vývoje, ale současně je pro vás prioritou o nic zásadního nepřijít, vstupují do hry newslettery. Našimi favority jsou Android Weekly a Kotlin Weekly.

Jste při odběru newsletterů obezřetní? Na oficiálních stránkách obou výše uvedených zpravodajů najdete náhledy posledních čísel a můžete si tak jednoduše ověřit, zda jsou to ty správné zdroje informací pro vás. Současně není nikdy problém odběr zpravodajů odhlásit. A ruku na to, že to opravdu funguje.

YouTube

Nemáte po celém dni čtení dokumentace náladu na další texty, ale chcete se jako vývojář někam posunout? YouTube vás jistí - a nás také. Konkrétně tyto dva kanály: Kotlin by Jetbrains a Android Developers.

Kotlin by Jetbrains

Skvělý zdroj informací, ať už máte volných 15 minut nebo celou hodinu. Od updatů a novinek přes řešení problémů různého kalibru až po záznamy konferencí. Kotlin v tomto kanále zvládl zasáhnout vývojářské publikum od juniorů po experty. A my určitě doporučujeme zapnout si oznámení na nový content.

Android Developers

O tom, že mají Android Developers svůj vlastní YouTube kanál, jsme se už zmínili - nedá nám ale, abychom vám ho ještě jednou nepřipomněli. Novinky ze světa Android vývoje, live videa, dema, tutoriály… to vše pod jednou střechou a většinou ve formátu pod 15 minut.

Podcasty

Spotify and Apple Podcasts image

Podcasty zažily svůj boom v roce 2014 a růst jejich oblíbenosti začal zpomalovat až 6 let poté. I teď si ale stále nacházejí svoje místo v uších nespočtu lidí, cestujících každý den do práce, za rodinou, nebo zchlazením si hlavy po několikahodinovém debuggingu. K jakým podcastům se v takových chvílích vracíme my?

Android Developers Backstage

Android Developers najdete zkrátka všude. Pusťte si do uší in-depth technickou diskusi nebo rozhovor přímo s Android inženýry ze společnosti Google. Podcast najdete jak na Apple Podcasts, tak na Spotify.

Now in Android

Pravidelné novinky na témata posledních platform releasů, knihoven, codelabs a čehokoli dalšího, co by vás jako Android vývojáře mohlo zajímat. To celé v jednohubkových formátech délky pár minut, za které si v klidu stihnete dojít pro kávu a zpět.

Slack

Kotlin Slack snippet

Věděli jste, že má Kotlin svůj vlastní Slack? A není to žádný drobek! K datu 3.3.2023 byste v něm našli 544 aktivních kanálů, několik tisíc uživatelů a nespočet příspěvků jak od vývojářů samotného jazyka, tak od od širšího vývojářského publika. Pokud už Slack používáte, určitě stojí za to, přidat do něj i tento workspace - a pokud jste citliví na tučný text, defaultně mutnout vše, co vás zas tolik nezajímá. O které kanály byste za nás ale určitě přijít neměli?

#announcements

Bez tohoto by to nešlo. V podstatě homepage se streamem všech novinek, aktualit a oznámení. Krom technických informací tu ale najdete např. i výzvy k soutěžím o zajímavé ceny. Tou (k datu vydání tohoto článku) poslední byla Kotlin Multiplatform Contest - a kdo by nechtěl vyhrát vstupenky na KotlinConf’23, které se pravidelně vyprodají rychlostí blesku?!

#compose

Neznáte Compose a UI vytváříte zásadně jen v XML? Jako byste nebyli. I když Jetpack Compose vývojářům zpříjemňuje vytváření user interface už nějaký ten pátek (první stable build objevil světlo světa roku 2021) a najdete k němu tak jak vlákna na Stack Overflow, tak dobře zpracovanou dokumentaci, občas se hodí, mít v zádech aktivní vývojáře, se kterými můžete problém vyřešit téměř instantně. Přesně od toho je tento kanál. Ptejte se, sdílejte svoje vlastní řešení a diskutujte nad tím, které je to nejlepší.

#coroutines

Light-weight threads, se kterými to ale až tak jednoduché vždy být nemusí. Nedaří se vám vyřešit problém týkající se coroutines a hoří vám release? Poproste o pomoc zdejší komunitu. Deadline nehoří? Oplaťte pomoc někomu jinému. Nebo si jen tak osvěžte svoje znalosti při pročítání zajímavého threadu. I to se hodí.

https://slack-chats.kotlinlang.org/ 

A to je pro dnešek vše! Příští díl této minisérie budeme věnovat ověřeným známým i méně známým zdrojům informací pro iOS vývojáře. Máte už teď nějaké tipy, které by v článku rozhodně neměly chybět? Pošlete nám je na náš Instagram nebo na email pr.flow@etnetera.cz.

Sice by nás to překvapilo… ale je možné, že zrovna o nich nevíme.

Přečti si taky